Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

14 Tips en trucs voor beginners - Hoe leer ik tekenen?

Hoe leer ik tekenen

Wie als absolute beginneling op het gebied van tekenen en schilderen het besluit heeft genomen om met deze nieuwe hobby te beginnen, is eerst op zoek naar enkele tips die daarbij kunnen helpen. Uiteindelijk leer je een nieuwe vaardigheid alleen door regelmatig te oefenen.

Toch willen op deze pagina wat hulp geven, zodat je niet lukraak, maar heel gericht oefent met tekenen en schilderen.

Tip: koop eerst een schilderen op nummer pakket, zodat je alvast kunt beginnen met schilderen.

1. ''Gewoon'' beginnen

Veel beginnende artiesten zeggen tegen zichzelf dat ze niet goed genoeg zijn en durven er niet eens aan te beginnen. Maar er is geen reis zonder een eerste stap. Daarom moet je gewoon lekker beginnen, het resultaat is in het begin niet belangrijk, maar oefening baart kunst.

Als je regelmatig oefent, zal je op den duur beter worden. Met tekenen is het niet anders, natuurlijk. Maar net als bij sport is het belangrijk dat je niet steeds hetzelfde oefent, maar dat je nieuwe uitdagingen aangaat en specifiek oefent wat je nog niet (zo goed) kunt.

2. Motieven voor beginners

"Zoek een makkelijk onderwerp om te tekenen" is een goed advies. Maar als je nog nooit getekend hebt, is het niet gemakkelijk om te beoordelen wat een gemakkelijk motief is en wat moeilijker is dan je in het begin dacht.

In de regel zijn motieven die bestaan uit een paar eenvoudige vormen en nauwelijks details het gemakkelijkst. Enkele voorbeelden? Alles wat rond is, is heel gemakkelijk te tekenen (een bal, een appel, een meloen, enz.). Motieven met weinig details kunnen bijvoorbeeld een banaan, een TV, een lamp of iets dergelijks zijn.

Te veel verschillende motieven tegelijk kunnen ook een belemmering zijn. Dus in plaats van een hele schaal fruit, probeer eerst een enkel stuk fruit. Dit geldt ook voor een fotosjabloon waaruit je wilt tekenen als voor motieven die je direct voor je hebt of die je uit je hoofd wilt tekenen.

3. Plezier

Als je jezelf moet dwingen iets te doen en je vindt het niet leuk, dan raden wij je meteen aan om te stoppen. Dus als je helemaal niet van tekenen houdt, dan moet je jezelf eerlijk afvragen waarom je het dan wilt leren.

Als een stressvol dagelijks leven het plezier uit het regelmatig oefenen met tekenen haalt, dan moet je jezelf niet dwingen om het koste wat kost te doen. Tekenen moet een hobby zijn die je plezier en ontspanning brengt.

Hoe leer ik tekenen

4. Welke materialen heb ik nodig?

Als je als beginner wilt leren tekenen, rijst al snel de vraag welke materialen je "moet" gebruiken. Is een balpen en een collegeboekje genoeg of moet het absoluut een echt potlood voor kunstenaars zijn en speciaal schetspapier?

Als je eerst wilt kijken of tekenen de juiste hobby voor je is, kun je nemen wat je al in huis hebt. Maar als je zeker weet dat je vaker en ambitieuzer wilt tekenen, zijn speciale materialen zeker nuttig.

Je hebt geen duur, hoogwaardig kunstenaarsgerei nodig om goede tekeningen te maken. Zelfs afgeprijsde artikelen of goedkope merken resulteren in goede resultaten. Het is niet het materiaal dat een tekening goed maakt, maar de vaardigheid van de tekenaar. Je moet je echter niet laten verleiden door al te goedkope aanbiedingen van het internet. Materialen van lage kwaliteit kunnen het plezier van tekenen en schilderen snel verstoren!

Het is raadzaam te investeren in goed papier. Schets- of tekenpapier is beter dan printerpapier of college-notitieboekjes. Een goed papier geeft een heel ander schildergevoel dan papier dat er niet voor ontworpen is.

Of je een balpen, potlood, krijt, fineliner of nog een ander materiaal neemt, hangt af van de persoonlijke voorkeur van de tekenaar. Elk materiaal heeft zijn eigen charme en biedt eigen technieken en mogelijkheden.

Tip van de redactie: Maak jouw eigen unieke kunstwerk met schilderen op nummer! Ideaal om naast het tekenen, ook te leren schilderen

Wil je een onvergetelijke kunstervaring beleven? Probeer onze schilderen op nummer sets voor volwassenen en kinderen:

  1. Schilderen op nummer met jouw eigen foto: Transformeer je persoonlijke foto's in unieke schilderen op nummer canvassen. Herbeleef speciale momenten en voeg een persoonlijk tintje toe aan je interieur.
  2. Kies uit verschillende motieven: Selecteer prachtige dieren, bloemen en betoverende landschappen die met zorg zijn uitgekozen. Ontdek de ontspannende voordelen van creatief bezig zijn.

Schilderen op nummer is een geweldige manier om stress te verminderen en je creativiteit te stimuleren. Daarnaast worden onze sets zorgvuldig samengesteld en bevatten alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen.

Al onze schilderijen worden met liefde ingepakt en rechtstreeks naar jouw deur verzonden. Begin vandaag nog met schilderen en geniet van de vele voordelen van deze prachtige kunstvorm!

Wil je het artikel verder lezen? De tekst gaat onder de afbeelding verder. Begin nu met bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken

Schilderen op nummer bestellen

5. Talent

Er zijn getalenteerde mensen die het gemakkelijker vinden om iets nieuws te leren, en er zijn mensen die dat geluk niet hebben. Talent is echter geen vereiste om iets te leren - zelfs als je leert tekenen, is talent geen vereiste. Zogenaamd ongetalenteerde mensen moeten gewoon meer en vaker oefenen dan degenen die wel getalenteerd zijn. Dat is alles!

6. Verkeerde verwachtingen van jezelf

Je bent zelf vaak je ergste criticus. Maar je moet niet te zelfkritisch zijn. Jouw eigen verwachtingen moeten realistisch zijn ten aanzien van je eigen vaardigheden. Een foto kan ook wel eens helemaal misgaan - wie fouten toelaat, kan ervan leren.

7. De juiste leercurve

Sommige tekenaars haasten zich meteen naar alle details en schakeringen van nieuwe motieven om zo snel mogelijk een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen. Maar vaak vallen basisdingen als perspectief of zuivere contouren in het niet. Regelmatige verhogingen van de moeilijkheidsgraad zijn zeker nuttig om te leren.

In plaats van direct te beginnen met het hele hoofd, inclusief gezicht, haar, details en arcering, oefen je eerst met het tekenen van alleen de ogen, neus, mond en oren. Als je hier eenmaal zeker van bent, oefen dan om de vorm van het hoofd en de plaatsing van de gezichtsdelen goed te krijgen. Daarna kun je beginnen met het oefenen van kapsels en daarna kun je oefenen met het tekenen van schaduwen.

8. Het oog van de kunstenaar

Het ongetrainde oog ziet hieronder alleen de foto van een appel. Maar de kunstenaar ziet veel meer. Wat zie je als een beginner?

Appel tekenen

Als je regelmatig tekent, ontwikkel je onvermijdelijk een oog voor detail. Maar je kunt dit specifiek trainen door je bewust te zijn van wat je waarneemt en dus wat je kunt tekenen om je tekening realistisch te laten lijken.

Ten eerste is de appel niet perfect rond. Het zou dus verkeerd zijn om gewoon een cirkel te tekenen en er een stijl bovenop te zetten. Vooral naar onder toe loopt de vorm van de appel taps toe en ook de inkeping aan de bovenkant, in het midden waarvan de stijl zit, is niet over het hoofd te zien. Bovendien is de appel niet gewoon groen. Als je goed kijkt, zie je de vele lichte vlekken en donkere kleuren, die worden afgewisseld met een vel licht.

Om de appel realistisch te tekenen, mag je de slagschaduw, die zich onder de appel heeft gevormd, niet vergeten.

Om zoveel details te herkennen in een saai motief als deze appel is een aandachtig en geduldig oog nodig. In het dagelijks leven hebben wij de neiging de dingen oppervlakkig en meestal afgeleid waar te nemen. Maar als je van plan bent iets te tekenen, moet je veel intensiever kijken naar wat je ziet en het uitbreiden met de basisvorm, het perspectief en de details.

9. Te sterke contouren

Vooral als beginner heb je de neiging om de contouren te sterk te tekenen. Of je drukt te hard bij het tekenen, of je trekt meerdere lijnen naast elkaar. Hier is het nuttig om losmaakoefeningen te doen om een rustige lijnvoering te trainen. In het algemeen moeten de lijnen in het begin losjes, licht en onopvallend worden gezet. Terwijl je de schets uitwerkt, voeg je beetje bij beetje druk toe.

Om bij het tekenen niet te veel druk uit te oefenen, moet het potlood goed worden vastgehouden. Zie tip nr. 13.

10. Beginnersfout: te weinig contrast

Beginners zijn erg terughoudend met het tekenen van schaduwen. Hoewel schaduwen over een groot gebied worden aangebracht, is er meestal geen gradatie; het is egaal grijs. Meer variatie en variatie brengen sterkere contrasten in beeld. Hier zou je delen die duidelijk in de schaduw staan echt donker te maken.

11. Niet gummen

Wie begint te tekenen en een concreet beeld heeft, heeft de neiging te snel en te veel te gummen. Je moet ertegen kunnen en lijnen laten staan, vooral als je huidige vaardigheden niet toereikend zijn om ze te verbeteren. Ook hier geldt de oproep: Accepteer je fouten.

De problemen met het gummen ontstaan meestal ook wanneer je je lijnen te hard hebt ingedrukt of een te zacht potlood hebt gebruikt. Beginners tekenen meestal met potloden van de sterkte HB, wat overeenkomt met een gemiddelde hardheid en, afhankelijk van het merk, vrij zacht en donker kan zijn. Schetsen en voorbereidende tekeningen worden het best gemaakt met potloden van sterkte F en nog beter met hardheidsgraden van H (als beginner zijn lage H-waarden zoals H, H2 en H3 voldoende - maximaal H4).

Een ander probleem met gummen is gekreukt papier. Papier dat in huis wordt gebruikt (printerpapier, college-notitieboekjes) is slechts 80 g/m², dus erg dun, waardoor het ook sneller kreukt. De meeste tekenpapieren voor hobbyisten en studenten zijn iets dikker (90 - 110 g/m²). Bijzonder robuust papier is dat met een gewicht van ruim 110 g/m². Deze zijn, vergeleken met het gebruikelijke printerpapier, aanzienlijk duurder, maar de aanschaf ervan is de moeite waard, want hier ontstaat een heel ander schildergevoel.

12. Vergelijk jezelf niet met anderen

Een grote motivator kan een onbereikbaar rolmodel zijn. In het algemeen is het goed om rolmodellen te zoeken die je bewondert, waardoor je geïnspireerd kunt raken en die je misschien zou willen evenaren.

Maar je moet bedenken, vooral als je net begint, dat zelfs je rolmodellen niet van de ene dag op de andere hebben geleerd om goed te tekenen. Zelfs de kunstenaars die je bewondert, hebben er soms jaren over gedaan om hun vaardigheden te trainen, kennis en ervaring op te doen.

13.Tekenen zonder pijn in de hand

Van schrijfinstrumenten (vulpennen, balpennen) is men gewend de vingers van de pen zo ver mogelijk naar beneden te houden, dicht bij het papier. De druk die op de pen, en dus op het papier, wordt uitgeoefend is veel groter dan wanneer je de pen hoger houdt. Logisch, hierdoor gaat je hand sneller pijn doen.

Een ander nadeel van het vasthouden van de pen aan de onderkant van de loop is dat je je eigen zicht op het papier ontneemt. Idealiter zou de pen losjes in de hand moeten liggen en zou de hand de gehele lengte van de pen moeten beslaan. Duim en wijsvinger mogen niet op dezelfde hoogte op het potlood zitten, maar de duim moet er iets boven zitten. Voor iets meer precisie bij het tekenen kunnen duim en wijsvinger iets dichter bij elkaar worden geplaatst.

Om te voorkomen dat je jouw tekening met je hand bevuilt, kan je er een stuk papier onder leggen of speciale tekenhandschoen dragen.

14. Gooi niets weg!

Last but not least, een cruciale beginnerstip: bewaar al je schetsen en tekeningen - je mag NIETS weggooien. Oudere foto's zijn de enige manier om terug te kijken en je vooruitgang te zien. Ook oudere tekeningen kunnen een goede bron van ideeën zijn.

Ook jezelf uitdagen om om de paar jaar een oudere afbeelding opnieuw te tekenen om te zien hoe je vaardigheden in de loop der tijd zijn verbeterd is een populaire praktijk, die vooral op sociale media te volgen is.

Extra tips van andere kunstenaars

Wij vroegen enkele andere tekenaars welke tips zij beginners zouden geven:

  1. Gebruik referentiefoto's, zelfs als beginner - onderwerpen volledig uit je hoofd tekenen vertraagt je tekenontwikkeling enorm.
  2. Overtrekken is in orde, vooral voor beginners - het traint je fijne motoriek en je gevoel voor vormen, en het helpt je te zien welke lijnen relevant zijn voor een motief en welke je kunt weglaten.
  3. Erken fouten - laat de gum gewoon liggen en teken toch door.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen