Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

8x: Waarom is knutselen goed voor ouderen: Plezier in het leven

Knutselen met ouderen

Knutselen met ouderen kan een goede manier zijn om ouderen zinvol bezig te houden, hun creatieve vaardigheden te behouden of gedeeltelijk terug te geven, plezier te hebben en de hen in een groep samen te brengen. Het is helaas niet altijd gemakkelijk om het juiste knutselwerkjes te vinden, omdat het vaak voorkomt dat de ouderen verschillende geestelijke en lichamelijke aandoeningen hebben.

Knutselen voor ouderen is in principe een goede maatregel. Het houdt ouderen geestelijk en lichamelijk fit, verbetert de oog-hand coördinatie, is leuk en bevordert de saamhorigheid onderling. Het is niet gemakkelijk om de juiste suggesties te doen voor knutselen met ouderen.

Waar moet ik rekening mee houden met het knutselen met ouderen?

In de eerste plaats moet er rekening mee worden gehouden dat de geestelijke en lichamelijke toestand van ouderen sterk kan variëren. Ouderen met zeer trillende vingers zijn niet meer in staat om knutselwerk te verrichten waarvoor veel behendigheid nodig is en waarbij kleine onderdelen worden gebruikt. Ook is het voor deze mensen nauwelijks mogelijk om met een schaar fijne figuren of vormen uit papier of karton te knippen. Dit  werk is dan al snel frustrerend voor deze ouderen en hun motivatie zal snel afnemen. Zelfs bij dementerenden is ingewikkeld knutselwerk meestal meer frustratie dan plezier. Bij het knutselen met ouderen is het ook belangrijk ervoor te zorgen dat het niet afglijdt naar de "kleuterschool"-stijl. De ouderen hebben dan het gevoel dat zij niet serieus worden genomen en zijn ook snel gefrustreerd.

Soms kan het bij het knutselen met ouderen handig zijn als je iets met hen doet dat hen aan vroeger herinnert en dat vaardigheden uit hun jeugd vereist. Veel oudere vrouwen kunnen bijvoorbeeld geïnspireerd raken door activiteiten op het gebied van breien, haken, naaien en werken met stof, vilt, leer, enz. Oudere mannen houden vaak van handwerk met hout, steen of metaal.

In principe moet je er bij het knutselen met ouderen op letten dat het aan de leeftijd is aangepast, dat het de ouderen niet overbelast in hun mentale of fysieke mogelijkheden, en dat het knutselen echt leuk is en niet wordt gezien als kinderachtige bezigheidstherapie. Als de ouderen zich serieus genomen voelen en ze een activiteit krijgen die leuk is en hen niet overbelast, is knutselen met ouderen een zeer leuke activiteit.

Knutselen met ouderen en senioren: Wat zijn de mogelijkheden?

We leggen je hier 8 creatieve mogelijkheden uit om te met ouderen, denk hierbij aan knutselen, maar ook aan andere activiteiten.

1. Knutselen

  Voor knutselen met volwassenen en ouderen heb je niet veel materiaal nodig. Wel is het verstandig om voor een goede werkruimte te zorgen, zodat je veilig en geconcentreerd kunt beginnen. Regel een groot, leeg werkblad en een lichte, goed geventileerde ruimte. Trek kleding aan dat vies mag worden. Verzamel gereedschap, zoals lijm, plakband, een potlood en een schaar. Daarnaast heb je ook knutselmateriaal nodig. Dit kun je vinden in huis (tijdschriften, eierdozen) of in de natuur (dennenappels, kastanjes).

  Knutselen met ouderen

  2. Tekenen

   Je bent nooit te oud om goed te leren tekenen. Voor tekenboeken kun je terrecht op internet of je kan een tekenboek kopen bij de plaatselijke winkels Tekenen is ook een hele eenvoudige hobby: alles wat je nodig hebt is papier en een paar potloden. Wil je het serieuzer aanpakken, koop dan wat dikker papier of een tekenblok.

   Knutselen met ouderen - tekenen

   3. Schilderen op nummer

    Ook bij schilderen op nummer kun jij jouw creativiteit kwijt. Acrylverven is een hele bekende techniek, maar overweeg ook eens om te aquarelleren als je nog niet zoveel ervaring hebt, is schilderen op nummer voor volwassenen en kinderen een enorme leuke bezigheid. Je schildert de vakjes met de daarvoor bestemde kleuren en je creëert een prachtig schilderij.

    Knutselen met ouderen - Schilderen op nummer

    4. Koken en bakken

     Het leuke van kook-en bakactiviteiten met senioren is dat je actief bezig bent én dat je nadat je klaar bent kunt genieten van zelfgemaakt eten. Kies bijvoorbeeld voor een themadag (Mexicaans, Spaans, Frans, etc.), zodat je gerechten eenvoudig op elkaar kunt afstemmen.

     Knutselen met ouderen: Koken

     5. Lezen en schrijven

      Je gedachten op papier zetten kan heel rustgevend zijn. Schrijf in een dagboek, of begin aan een kort verhaal of verhaaltje. Lees jij liever en vind jij het leuk om over boeken te praten? Misschien kun jij je aansluiten bij een leesclub, of er zelf een vormen. En als lezen niet meer zo goed lukt, overweeg dan eens een audioboek. Op het internet zijn verschillende gratis podcasts (luisterboeken) te vinden. Klik op jouw luisterboek aan en genieten maar!

      Knutselen met ouderen: Lezen

      6. Luisterboeken

       Behalve het luisteren naar luisterboeken, vinden veel ouderen het fijn om naar hun favoriete muziek te luisteren. Het kan herinneringen oproepen en aanleiding zijn voor een fijne conversatie. Het organiseren van een muziekavond is ook een super leuk idee.

       Knutselen met ouderen: Luisterboek

       7. Breien, haken en borduren

        Breien, haken en borduren zijn misschien wel de meest populaire creatieve bezigheden - vooral onder senioren en ouderen. Het kost misschien wat tijd, maar levert al snel prachtige resultaten op. Met wol maak je van een simpel patroon al gauw de mooiste creaties. Bezoek eens een kraampje waar ze wol verkopen of bestel mooie wol op internet.

        Knutselen met ouderen: Breien

        8. Bewegen

         Voldoende beweging levert enorm veel gezondheidsvoordelen op. En wist je dat creativiteit en beweging enorm goed samengaan? Zo zijn er verschillende (sportieve) danspasjes voor ouderen en senioren, zoals Zumba.

         Veelgestelde vragen

         Knutselen voor ouderen is in principe een goede maatregel. Het houdt ouderen geestelijk en lichamelijk fit, verbetert de oog-hand coördinatie, is leuk en bevordert de saamhorigheid onderling.
         • Tekenen
         • Schilderen op nummer
         • Koken & bakken
         • Lezen & schrijven
         • Luisterboeken
         • Breien

         Gratis en een snelle verzending

         Altijd gratis verzending voor onze klanten

         Winkelwagen