Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

Kleuren mengen - De 30 beste tips voor geslaagde kleurencombinaties

Kleuren mengen - De 30 beste tips voor geslaagde kleurencombinaties

Inhoudsopgave

Het mengen van kleuren kan heel verwarrend zijn voor beginners in het schilderen. Naast de kleurentheorie spelen ook de verschillende technieken een rol. Wij geven je de belangrijkste tips en trucs om de kleuren van jouw verf te mengen.

De primaire kleuren - kleuren mengen met behulp van een tabel

Primaire kleuren zijn de drie tinten die niet onderling mengbaar zijn en moeten worden aangeschaft. Uit deze drie kleuren plus wit, kan je in principe elke kleur mengen die je zelf wilt. De drie primaire kleuren zijn:

Rood - paars
Geel - b.v. cadmiumgeel
Blauw - b.v. ultramarijn blauw

Belangrijk bij het mengen zijn de mengverhoudingen van de drie primaire kleuren, en de toevoeging van wit om de helderheid te bepalen.

Tip: Probeer je eerste kleurmengsels zelf te maken met goedkope kleuren. Op die manier zal je een goed idee krijgen van de belangrijkste kleurtonen.

De primaire kleuren

Van primaire kleur naar secundaire kleur

Je kunt zelf secundaire kleuren mengen door twee van de drie primaire kleuren met elkaar te mengen:

Violet: Rood en Blauw
Oranje: rood en geel
Groen: blauw en geel

Als je de drie primaire kleuren mengt, krijg je zwart.

Natuurlijk is de keuze van primaire kleuren belangrijk voor het mengen van kleuren. Er zijn verschillende soorten rood, geel en blauw die, wanneer ze gecombineerd worden, andere secundaire kleuren opleveren. Als je dus van plan bent om in de toekomst je eigen kleuren te mengen, moet je verschillende tinten van elk van de primaire kleuren kopen, zodat je een maximale flexibiliteit hebt.

Van primaire kleur naar secundaire kleur

De derde stap - de tertiaire kleuren

De tertiaire kleuren worden gemengd uit twee aangrenzende kleuren van het kleurenwiel van de primaire en secundaire kleuren. Deze kleuren zijn niet meer zo helder en duidelijk aan te wijzen als de primaire en secundaire kleuren en worden daarom ook gebroken kleuren genoemd. Deze tertiaire kleuren zijn echter zeer belangrijk voor natuurlijk ogende foto's, omdat dit de belangrijkste kleurtonen zijn die in de natuur voorkomen. Voorbeelden van tertiaire kleuren:

 1. Blauw-Paars
 2. Geel-Groen
 3. Groen-Blauw
 4. Oranje-geel
 5. Rood-Oranje
 6. Paars-Rood

Het kleurenwiel van Winsor en Newton laat je heel mooi zien wat de verschillende kleurcombinaties zijn. Zo kan je gemakkelijk zien welke kleuren je kan mengen om de doelkleur te krijgen.

Kleuren mengen - De beste tips en trucs samengevat

Primaire kleuren kunnen niet afzonderlijk worden gemengd

Bij het combineren van kleuren om nieuwe tinten te maken, zijn er drie primaire kleuren die niet kunnen worden gemaakt door andere kleuren te mengen. Dit zijn de primaire kleuren rood, blauw en geel.

Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren

Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet. Wanneer de drie primaire kleuren worden gemengd, is het resultaat zwart.

Welke specifieke primaire kleuren moet ik mengen?

Het hangt ervan af welke secundaire kleur u wilt en welke tint of schaduw van die kleur je wilt creëren. Het mengen van een diep cadmiumgeel met een rode oker zal een iets ander oranje opleveren dan dat van een titaangeel. In principe levert elke combinatie van primaire kleuren een ander secundair kleurenpaar op.

De mengverhouding voor primaire kleuren

De exacte verhouding tussen rood en geel die oranje maakt, bepaalt het exacte type oranje tint. Als je bijvoorbeeld meer rood dan geel mengt, krijg je een roodachtig oranje. Als je meer geel dan rood toevoegt, krijg je een geelachtig oranje. Dus onze tip is om te spelen met de tinten die je hebt. Probeer de verschillende combinaties en mengverhoudingen uit. Vergeet niet je bevindingen op te schrijven, zodat je het niet vergeet voor de volgende keer.

Tip van de redactie: Maak jouw eigen unieke kunstwerk met schilderen op nummer en creëer unieke kleurencombinaties!

Wil je een onvergetelijke kunstervaring beleven? Probeer onze schilderen op nummer sets voor volwassenen en kinderen:

 1. Schilderen op nummer met jouw eigen foto: Transformeer je persoonlijke foto's in unieke schilderen op nummer canvassen. Herbeleef speciale momenten en voeg een persoonlijk tintje toe aan je interieur.
 2. Kies uit verschillende motieven: Selecteer prachtige dieren, bloemen en betoverende landschappen die met zorg zijn uitgekozen. Ontdek de ontspannende voordelen van creatief bezig zijn.

Schilderen op nummer is een geweldige manier om stress te verminderen, leuke kleurencombinaties te maken en je creativiteit te stimuleren. Daarnaast worden onze sets zorgvuldig samengesteld en bevatten alles wat je nodig hebt om meteen te beginnen.

Al onze schilderijen worden met liefde ingepakt en rechtstreeks naar jouw deur verzonden. Begin vandaag nog met schilderen en geniet van de vele voordelen van deze prachtige kunstvorm!

Wil je het artikel verder lezen? De tekst gaat onder de afbeelding verder. Begin nu met bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken

Schilderen op nummer bestellen

Zijn er verschillende tinten rood, blauw en geel te koop?

Je hebt een zeer grote keuze aan verschillende tinten voor de primaire kleuren. Hier zijn een paar voorbeelden:

Blauw: kobaltblauw, Caraïbisch blauw, Celeste blauw, Pruisisch blauw.
Rood: cadmiumrood, scharlakenrood, karmozijnrood en Venetiaans rood
Geel: Napelsgeel, cadmiumgeel, citroengeel en gele oker

Heldere kleuren met enkelvoudige pigmenten

Voor de helderst mogelijke kleuren moet je ervoor zorgen dat de kleuren die je gebruikt uit slechts één kleurpigment bestaan en niet uit meerdere. Deze informatie vindt je meestal op de verf zelf of op de website van de fabrikant.
Heldere kleuren met enkelvoudige pigmenten

Hoe krijg ik tertiaire kleuren?

Vermenging een primaire en een secundaire kleur (zoals rood + groen) of twee secundaire kleuren (zoals oranje + groen). Dit resulteert in een zogenaamde tertiaire kleur. Vooral het laatste resulteert vaak in modderige kleuren zoals grijs, bruin en zwart. Tertiaire kleuren zoals blauw-paars, geel-groen, groen-blauw, oranje-geel, rood-oranje en violet-rood zijn alle het resultaat van de combinatie van een primaire en een secundaire kleur.

De mengverhoudingen van lichte en donkere kleuren

Bij het mengen van kleuren geldt het volgende: Je hebt slechts een kleine hoeveelheid donkere kleuren nodig als je een lichte kleur donkerder wilt maken. Het omgekeerde geldt voor donkere kleuren die je lichter wilt maken. Dus als je een donkerbruine kleur lichter wilt maken, heb je veel witte verf nodig.

Combineren van dekkende en ondoorzichtige kleuren

Net als bij het mengen van donkere en lichte tinten, is het hetzelfde met de opaciteit van je kleuren: Je hebt maar een kleine hoeveelheid dekkende verf nodig om een dekkende kleur dekkend te maken. Omgekeerd heb je veel transparante of ondoorzichtige kleur nodig om een ondoorzichtige kleur doorschijnend te maken.

Hoe meng ik witte of zwarte verf?

Wij raden je altijd aan om witte en zwarte verf te kopen, omdat je deze twee kleuren altijd wel nodig zult gaan hebben. Om zwart te krijgen heb je de kleuren geel, blauw en rood nodig.

Wat zijn complementaire kleuren?

Complementaire kleuren beschrijven de tegenovergestelde kleur in het kleurenwiel staat. Het gebruik van complementaire kleuren in een afbeelding kan irriterend zijn voor het oog. Bij bewust gebruik kunnen echter geweldige effecten worden gecreëerd.
Wat zijn complementaire kleuren

Meng de kleuren niet te intensief

Wanneer je twee kleuren mengt, probeer ze dan niet helemaal te mengen voor een natuurlijker resultaat. Op deze manier krijgt je kleine kleurverschillen binnen de gebruikte kleur.

Mengen van warme en koele kleurtonen

Tinten worden meestal als warm of koel ervaren. Warme kleuren zijn geel en rood, terwijl koele kleuren blauw zijn. Deze kleuren kunnen ook worden gemengd om bijvoorbeeld een warm hemelsblauw te creëren. Twee warme tinten bij elkaar geeft een warme tint, terwijl het mengen van een warme en een koele tint een neutralere tint oplevert.

Hoe meng ik kleuren tot groen?

Onze tip voor een echt mooi, schoon groen: gebruik Phtaloblauw  met citroengeel.
Hoe meng ik kleuren tot groen

Welke tinten zijn geschikt om kleuren te mengen?

De volgende tinten vormen een goede basis:
 • Cadmium rood
 • Mangaanblauw
 • Ultramarijn blauw
 • Phatlogroen
 • Citroen geel
 • Cadmiumgeel

Mengen van grijs en bruin

Grijs en bruin zijn tertiaire kleuren en worden gemengd met de drie primaire kleuren in verschillende verhoudingen.

Welke kleuren moet ik mengen voor bruin?

Er zijn talloze manieren om mooie bruintinten te mengen. Onze ervaring is dat de snelste manier is om wat blauw met oranje te mengen.

Welke kleuren moet ik mengen voor aards bruin?

Om een echt mooie aardse bruine tint te krijgen, raden wij aan om de combinatie van rood en groen te proberen.

Welke kleuren moet ik mengen voor grijs?

Je kan een mooie grijstinten krijgen door een grotere hoeveelheid blauw met oranje te mengen en dan wit toe te voegen tot je de gewenste helderheid bereikt.

Welke kleuren moet ik mengen voor zacht grijs?

Voor een zacht grijze kleur meng je veel witte verf met wat rood en groen.

Welke kleuren moet ik mengen voor warm grijs?

Voor een warm grijze kleur meng je paars met geel.

Welke kleuren moet ik mengen voor een huidkleur kleur?

Het is niet zo makkelijk om een huidskleur te krijgen. Wij raden je aan om blauw, geel en rood in gelijke delen te mengen. Op deze manier krijg je een bruine kleur. Aan dit mengsel voeg je dan wit toe om de tint lichter te maken. Voeg een beetje rood toe om de huidkleur realistischer te maken.

Welke kleuren moet ik mengen voor een huidkleur kleur

Hoe kun je kleuren zachter maken?

Als een kleur te intens lijkt, kan je hem verzachten met een complementaire kleur of met wat bruin. Zo kan je  bijvoorbeeld harde groenen kleuren verzachten met een beetje umber. Gebruik geen zwart, omdat de kleur er dan dof uitziet in plaats van verzacht.

Zuivere tertiaire kleuren

Wij raden je aan om hier de basisregel te volgen: Hoe meer verschillende kleuren je mengt, hoe troebeler de tint zal uitvallen. Als  je modderige kleuren hebt gemengd, is er vaak maar één oplossing: opnieuw beginnen.

Test je verf op een stuk papier of doek

Test je kleurmengsels af en toe op een stuk papier of canvas. Op deze manier zien de kleuren er weer anders uit.

Visueel mengen van kleuren

In plaats van de kleuren fysiek met elkaar te mengen, bestaat er ook een techniek van de optische kleurmenging. Hierbij worden twee kleuren naast elkaar geschilderd, waardoor het menselijk oog de kleuren optisch mengt. In vakjargon noemt men dit divisionisme. Dit wordt ook wel pointillisme genoemd.
Visueel mengen van kleuren

De combinatie van bepaalde kleuren verhoogt de intensiteit.

Om felle kleuren meer te laten opvallen, moeten ze naast neutrale kleuren worden geschilderd. Rood lijkt intenser wanneer het naast een grijstint wordt geschilderd. Omgekeerd wordt een donkere tint, zoals donkergroen, versterkt wanneer hij wordt omgeven door een lichte kleur, zoals citroengeel.
Ben je benieuwd naar de leukste schildertechnieken? Lees dan ons blogartikel: ''Leren schilderen: 4 schildertechnieken & 4 tips voor het eerste schilderij''

Gebruik van warme en koele kleuren voor diepte en ruimte

Een andere visuele kleurmengingstechniek is de combinatie van warme en koele kleuren. Het oog neemt koele kleuren eerder waar op afstand dan warme kleuren. Door bijvoorbeeld warme aardekleuren op de voorgrond van een landschapschilderij te schilderen en koelere kleuren op de achtergrond toe, dan zal het ook meer diepte in het doek waarnemen.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen