Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

9 Tips: Hoe schilderen ik met kinderen?

Schilderen met kinderen - Geschikt voor elke leeftijd

Schilderen is voor kinderen een schitterende vorm om de creativiteit te ontwikkelen. Daarnaast is het ook een belangrijke basis om later goed te leren schrijven. Schilderen is niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar zorgt het er ook voor dat de kinderen belangrijke vaardigheden leren, hun ruimtelijk denken en ook trainen ze hun verbeeldingskracht.

Wanneer beginnen kinderen met schilderen en wat zijn de mogelijkheden op welke leeftijd? Wist je dat je ook kunt schilderen met kraanwater en licht? Of het nu binnen of buiten is, met motieven of zonder - wij geven je een kort overzicht van geschikte producten voor elke leeftijd!

Tip: Ben je benieuwd naar schilderen op nummer voor kinderen? Bekijk dan het gehele kind assortiment. Kies uitsluitend 24 kleurtjes voor kinderen met een jonge leeftijd. Je kan uiteraard ook kiezen voor 36 kleurtjes. Wij adviseren dit alleen als je de moeilijkheidsgraad wil verhogen.

Inhoudsopgave:

  1. Wanneer leren kinderen schilderen?
  2. Schilderen met kinderen vanaf 6 maanden
  3. Schilderen met kinderen vanaf 12 maanden
  4. Schilderen met kinderen vanaf 3 jaar
  5. Schilderen met kinderen vanaf 5 jaar
  6. Schilderen met kinderen vanaf 8 jaar
  7. Kinderen motiveren om te schilderen
  8. Gratis kleurplaten om af te drukken

Wanneer leren kinderen schilderen?

Wie kan zich zijn eerste pennenstreek op een stuk papier nog herinneren? Bijna niemand, want de eerste pogingen tot schilderen beginnen al op baby- en peuterleeftijd. De meeste kinderen beginnen met schilderen als ze 12 tot 13 maanden oud zijn, maar zelfs baby's schilderen vaak al hun eerste streken op papier.

Schilderen is nauw verbonden met fijne motoriek en creativiteit

Kinderen beginnen vrij spontaan te schilderen en ondersteunen zo zichzelf in hun ontwikkeling en kunnen op het canvas doek schilderen waar ze op dat moment aan denken.

Naarmate kinderen ouder worden, schilderen ze uiteindelijk meer gevarieerde en complexe schilderijen. Dit versterkt het analytisch denken en de perceptie van de omgeving. Het kind moet zorgvuldig observeren en analyseren hoe een vorm, gezicht of dier op papier moet worden gezet. Naast het ontwikkelen van de cognitieve functies, bevordert schilderen bij kinderen ook de motoriek, de fantasie en het zelfvertrouwen.

Wanneer leren kinderen schilderen

Schilderen met kinderen vanaf 6 maanden: Deppen en uitsmeren

Peuters zijn bijzonder gefascineerd door zintuiglijke ervaringen. Of het nu met water of vingerverf is: In de zogenaamde smeerfase smeren zij graag met beide handen en kijken aandachtig naar de sporen die zij achterlaten. Speciale handverven voor baby's zijn bijzonder geschikt voor deze leeftijd. Aangezien peuters nog heel ongecoördineerd zijn en graag overal schilderen, moeten ouders hen op deze leeftijd goed in de gaten houden, en niet alleen wanneer ze aan het schilderen zijn.

Schilderen met kinderen vanaf 12 maanden: Peuters kunnen een potlood vasthouden

Voorwerpen in de vuist houden, weer loslaten en neerleggen - de meeste kinderen kunnen dit al rond hun eerste verjaardag. Zo doen de kleintjes hun eerste belangrijke vingeroefeningen en scheppen ze de voorwaarden voor de fijne motoriek om later een potlood te kunnen oppakken, ermee te tekenen en het weer neer te leggen.

Van tekenen naar schilderen

In deze tekenfase beginnen de kinderen met de voorbereidende oefeningen voor het "echte" tekenen. Vooral de hand-oog coördinatie wordt getraind. Grote waskrijtjes die kinderen gemakkelijk in de hand kunnen houden, zijn perfect voor deze fase. Overigens kunnen kinderen pas vanaf ongeveer 2 jaar kleurpotloden vasthouden met de vuistgreep, of later met de zogenaamde penseelgreep die bestaat uit duim, middelvinger en wijsvinger. Vanaf dat moment kun je vaak zien of kinderen liever hun linker- of rechterhand gebruiken om te grijpen.

Schilderen met kinderen vanaf 3 jaar: Je ontwikkelt de vaardigheid van het schilderen en tekenen

Na het tekenen, beginnen kinderen hun eerste schilderijen te maken als ze ongeveer 3 jaar oud zijn. Ze schilderen graag een zon of een van de beroemde "koppotigen" - een soort stokpoppetje dat hoofdzakelijk bestaat uit een rond hoofd en twee armen en benen. Vanaf een jaar of vier komen er meer details en vormen in kindertekeningen. Kinderen schilderen graag populaire motieven zoals huizen, bomen, auto's of dieren.

Schilderen met de hand - schilderen op nummer voor kinderen

Afhankelijk van hun persoonlijke ontwikkeling, beginnen kinderen vanaf 3 jaar al enthousiast te worden over het inkleuren van motieven. Kleurpotloden, aquarelverf en penselen, stiften of krijt. Met de "Schilderen op nummer" leren kinderen bijzonder goed omgaan met hun penselen en verschillende kleurencombinaties.

De op de leeftijd afgestemde motieven bevatten verschillende thema's en bieden een goede training voor de fijne motoriek, creativiteit en het analytisch vermogen. Afhankelijk van de leeftijd variëren de in te kleuren afbeeldingen in moeilijkheid. De genummerde kleurvlakken, met 24 kleuren, maken het kinderspel om de afbeeldingen verder in te verven. Dankzij de kleurmotieven en de brede lijnen is inkleuren een kinderspel, zelfs voor de allerkleinsten.

Schilderen met kinderen vanaf 3 jaar

Schilderen met kinderen vanaf 5 jaar

Schilderen, uitknippen van vormen, plakken en schrijven: Bij de kleuterschool of op school worden verschillende fijne motorische vaardigheden vereist. Schilderen met kleurpotloden, met viltstiften of met penselen en verfpotjes zijn ook een onderdeel van de lessen als schrijfoefeningen met een vulpen. Op die manier schilderen de kinderen gedetailleerder.

Creativiteit in het schilderen op school en thuis

In het beste scenario leren kinderen op de basisschool vele creatieve technieken. 

Het plezier van creatief zijn moet thuis worden voortgezet. Ouders kunnen de kleintjes stimuleren in hun schilderontwikkeling met gezamenlijke schilder uurtjes, sjablonen om in te kleuren of andere schilderwensen. Maar vrij schilderen is ook belangrijk voor de creativiteit van kinderen. Om hen in staat te stellen zich te uiten, moet er altijd voldoende schilder- en tekenmateriaal beschikbaar zijn. Op deze manier zorgen ouders de beste voorwaarden voor hun kinderen om nog lang van schilderen te kunnen genieten.

Wil je je meer verdiepen in de kleurrijke wereld van het "schilderen op nummer"? Ontdek nu meer in onze Painting Expert "Verven op nummer" assortiment.

Schilderen met kinderen vanaf 8 jaar

Kinderen weten al dat kunstwerken dubbel zo leuk zijn als ze deze cadeau worden gegeven. Zo zijn er allerlei schilderproducten die achteraf leuke cadeaus zijn - of zelfs je eigen kinderkamer verfraaien! Ons schilderen op nummer eigen foto is een ideaal product om cadeau te geven.

Kinderen motiveren om te schilderen

Of het nu gaat om het vrij schilderen van een schilderij, een mooi huis of een grote gele zon: kinderen die hun eerste ervaring met tekenen en schilderen opdoen, zijn erg trots op hun werk. Met een foto in de hand komen ze aanrennen om te laten zien wat voor moois ze weer bereikt hebben, hopend op een leuke reactie van de ouders. "Je hebt het geweldig gedaan!" - "Wie (of wat) heb je daar geschilderd?" - "Zullen we dat mooie schilderij inlijsten en ophangen?" - er zijn eindeloos veel manieren waarop ouders hun kinderen kunnen laten zien dat ze het volste recht hebben om trots te zijn. Oprechte lof is de beste stimulans voor kinderen om meteen weer een tekening te maken. Een goede zaak, want iedereen weet: oefening baart kunst!

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen