Inhoudsopgave
Besteed je te veel tijd aan je mobiele telefoon? Met deze tips kun je je smartphone tijd verkorten. In een enquête beschreef een op de vier Nederlanders zichzelf als smartphone-verslaafden. Door de Corona pandemie is de tijd die op de mobiele telefoon wordt doorgebracht wereldwijd evenveel toegenomen als in de laatste paar jaar samen. Gemiddeld brengen we vier uur en tien minuten per dag door met onze smartphone in de hand.
Is dat te veel voor je? We hebben wat tips voor je om de mobiele telefoontijd te verminderen.
1. Activeer de grijstinten modus
Wat vreemd klinkt is enorm effectief: activeer de grijstinten modus. Als het beeldscherm van een smartphone plotseling niet meer in veel heldere kleuren straalt, maar alleen nog verschillende grijstinten toont, wordt hij minder aantrekkelijk. En wie minder plezier aan zijn mobieltje beleeft, legt hem ook vaker aan de kant. Dat is de theorie.
Hoe activeer ik de grijstinten modus?
- Android: Instellingen / Toegankelijkheid / Visuele hulp en schakel daar grijstinten in (kan verschillen naargelang het model).
- iPhone: Instellingen / Algemeen / Toegankelijkheid / Beeldschermaanpassingen / Zet kleurenfilter op Aan (standaard: grijstinten)
2. De mobiele telefoontijd beperken
Bijna alle huidige smartphones hebben nu een geïntegreerde functie waarmee de mobiele telefoontijd beperkt kan worden. Alle functies kunnen na een bepaalde gebruiksperiode of tijd beperkt worden, ofwel kan de duur van spelletjes of sociale media apps beperkt worden. Als alternatief kun je ook vaste mobiele telefoontijden instellen.
Als de functies van het apparaat niet voldoende zijn, kun je ook externe apps gebruiken. Er zijn apps voor Android en iPhone die gebruikt kunnen worden om de gebruikstijd te controleren en te beperken. Deze registreren niet alleen hoeveel tijd er in verschillende apps wordt doorgebracht, maar hebben soms ook een beloningssysteem. In de app Forest, bijvoorbeeld, laat de gebruiker op zijn scherm een plant groeien die groter wordt naarmate de smartphone langer niet gebruikt wordt. Je kunt het op elk moment opgeven, maar dan sterft de digitale plant. Aankopen in de app kunnen ook gebruikt worden om echte plantenprojecten te steunen.
3. Stapel maken van mobiele telefoons
Een truc die vooral gebruikt kan worden bij ontmoetingen met vrienden, wanneer de deelnemers normaal voortdurend hun telefoon zouden pakken, is de mobiele telefoonstapel. Het principe is heel eenvoudig: alle smartphones worden met het scherm naar beneden op de tafel gestapeld en blijven daar liggen. Iedereen die naar zijn mobiele telefoon grijpt krijgt straf. In een restaurant of bar kan dat een rondje drank voor iedereen zijn, of iets anders waar iedereen mee instemt.
Als alle mobieltjes op een stapel liggen, weet niemand in de groep wiens telefoon rinkelt.
4. Verbied de smartphone uit bed
Veel mensen kijken voor het eerst op hun telefoon voor ze opstaan. Zelfs 's avonds voor het slapengaan is het laatste wat je doet op je smartphone-scherm kijken. Ook hier is een eenvoudige truc tegen: verban de mobiele telefoon uit het bed. In plaats van op het nachtkastje vlak naast je hoofd, kan de telefoon ook opgeladen worden op een ladekast of op een plank. Het enige belangrijke is dat het niet vanuit het bed bereikt kan worden. Als dat je nog niet ver genoeg gaat, kun je de smartphone ook helemaal uit de slaapkamer gooien en een mobiele telefoon-vrije zone in bed instellen.
Voor velen is de smartphone gewoon een onderdeel van de bedtijdroutine. Als je de mobiele telefoon uit het bereik van het bed verbant, kun je snel en gemakkelijk de mobiele telefoontijd verminderen.
5. Laat je smartphone thuis
Laat je je mobiele telefoon thuis? Het klinkt absurd, maar als je erover nadenkt, besef je dat je voor veel activiteiten je mobiele telefoon niet nodig hebt. Moet de mobiele telefoon bij je zijn als je met vrienden afspreekt of naar de supermarkt gaat? Niet echt. Als je je smartphone af en toe thuis laat, raak je uit de gewoonte om voortdurend op het scherm te kijken en concentreer je je op je eigen omgeving. Natuurlijk, als je bereikbaar moet zijn, kun je deze tip niet in praktijk brengen.
6. Start een leuke hobby
Vaak kijk je op je mobiele telefoon omdat je je verveelt. Wat kan je tegen verveling doen? Start een leuke hobby, zoals schilderen op nummer, foto's maken in het bos of start een leuk bouwproject. Door aan iets leuks te beginnen, heb je minder de neiging om je mobiel te pakken en opnieuw een halfuur te scrollen door alle social media posts.