Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

De bedenker van het schilderen op nummer: Dan Robbins

De bedenker van het schilderen op nummer: Dan Robbins

Een herinnering aan Dan Robbins's speciale leven

Dan Robbins heeft dit revolutionaire concept uitgevonden in de jaren 50. Hij liet zich inspireren door Leonardo da Vinci, die in die tijd zijn leerlingen al doeken met voorgetekende cijfers gaf. Hoe schilder je een leeg doek als beginner? Het antwoord is schilderen op nummer: een schilderset met genummerde potjes verf, een doek met genummerde vlakken en penselen.

Dan Robbins kwam op dit idee in 1949 toen hij werkte voor de Palmer Paint Company in Detroit. Zijn opdracht in die tijd was om een creatief tijdverdrijf voor volwassenen uit te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog hadden Amerikanen meer vrije tijd voor hobby's en kunst. 

In die tijd waren er nog geen computers en de productie van de "paint-by-numbers" motieven werd nog gedaan door middel van handwerk. De eerste sets waren heel eenvoudig met weinig kleuren. In de loop der tijd werden meer kleuren toegevoegd en meer motieven gecreëerd, wat heeft geleid tot wat er vandaag beschikbaar is.

Schilderen op nummer Dan Robbins

Het allereerste schilderen met nummer: Een Stille Natuur

Hieronder vindt je het allereerste schilderen op nummer design van Dan Robbins. Zijn team ging verder met het creëren van veel populairdere landschapsmotieven.

Dan Robbins Landschap Schilderen op nummer

In de jaren 1950 werden alleen al in de Verenigde Staten meer dan 20 miljoen "schilderen-op-nummers" sets verkocht. De kunstwereld was echter niet altijd blij met de schilderen op nummer exemplaren, aangezien deze methode amateurs in staat stelde verbluffende kunstwerken te creëren. Beroemdheden als Andy Warhol daarentegen, beïnvloed door seriële reproductie, was een groot voorstander van schilderen op nummers.

Dan Robbins was actief in de kunst tot het einde van de jaren 1980, en zijn kunstwerken zijn nog steeds te bezichtigen in het Detroit Historisch Museum. Robbins had een eenvoudig idee: maak kunst toegankelijk voor iedereen. Painting Expert treedt in de voetsporen van Dan Robbins en biedt een steeds groeiend aantal motieven voor schilderkunst met nummers.

Geschiedenis Dan Robbins

Dan Robbins werd op 26 mei 1925 geboren als zoon van autoverkoper en vaudevillezanger Lou Robbins en moeder Halene (Levine) Robbins.

Nadat Dan Robbins in 1943 was afgestudeerd aan de Technical School in Detroit, diende hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het U.S.A leger. Na zijn terugkeer trouwde Robbins in 1946 met Estelle en begon als freelance kunstenaar te werken.  Hij werd aangenomen bij de Palmer Paint Company om afwasbare posters voor kinderen te maken en ontwierp verpakkingen en maakte kleurboeken.

Om nog meer winst te maken, eiste de baas van het bedrijf dat hij kleurboeken zou ontwikkelen voor zowel tieners als volwassenen. Hij herinnert zich een idee van Leonardo da Vinci, die voorwerpen op de achtergrond nummerde en ze door zijn stagiaires met verschillende kleuren liet inkleuren. In totaal verkocht Palmer Paint Company in 1955 12 miljoen schilderen op nummer kits maar aangezien deze uitvinding niet door Palmer Paint Company werd gepatenteerd, overspoelden andere fabrikanten de markt met hun eigen ontwikkelde sjablonen.

Dan Robbins bezweek aan een longontsteking op 1 april 2019, in een ziekenhuis in Ohio. Hij wordt overleefd door een vrouw, twee zonen, en drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen