Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. We raden aan over te schakelen op Edge, Chrome, Safari, of Firefox.

Op werkdagen voor 23:59 besteld, morgen in huis 🚚
Gratis cadeau van €25 bij minimaal €50. Voeg hier toe 🎁

11 tips om minder lang je smartphone te gebruiken

11 tips om minder lang je smartphone te gebruiken

Het nieuws checken en door de sociale media scrollen - en er is weer een half uur voorbij. Wie kent het niet? Je mobiele telefoon neerleggen is soms niet zo gemakkelijk. Deze 10 tips kunnen je helpen minder tijd op je smartphone door te brengen.

  • De gemiddelde gebruiker brengt 3,7 uur per dag op zijn mobiele telefoon door - en de tendens is stijgend.
  • Vooral sociale netwerken, videostreaming en online winkelen als tijdverdrijf
  • Deze 10 tips kun je volgen om minder tijd op je telefoon door te brengen en je dag productiever te gebruiken

Mensen brengen steeds meer tijd door op hun smartphone - vooral om te communiceren of te winkelen. Volgens een studie van het analyseplatform App Annie bracht de gemiddelde gebruiker in 2019 3,7 uur per dag op zijn telefoon door, tegen drie uur in 2018. Tijd die eigenlijk gebruikt zou kunnen worden om iets productiefs te doen. Met deze tips kun je erin slagen je schermtijd te verminderen.

11 tips - Zo kom je van je smartphone af

1. Laat de smartphone thuis

Ook al klinkt het in eerste instantie absurd: laat je mobiele telefoon gewoon thuis als je het huis verlaat. Voor de meeste activiteiten is dat niet echt nodig. Heb je je smartphone bijvoorbeeld nodig op je werk, tijdens het winkelen of bij een ontmoeting met vrienden? Niet echt. Zo raak je uit de gewoonte om voortdurend op je mobiele telefoon te kijken en kun je je ook beter concentreren op de mensen om je heen. Als je bereikbaar moet zijn, dan mag de mobiele telefoon natuurlijk niet ontbreken.

2. Geluiden uit te schakelen

Een andere stap om van je smartphone af te komen is het uitschakelen van het geluid. In de stille modus kun je zelf bepalen wanneer je de telefoon gebruikt en voel je je niet gedwongen om bij elk alarmgeluid op het scherm te kijken. Het geluid doen ons denken dat het belangrijk is - zelfs als de boodschappen niet echt relevant zijn voor ons dagelijks leven. Je kunt in de instellingen ook alleen de alarmgeluiden van afzonderlijke apps, zoals Facebook of Instagram, uitzetten.

3. Schakel push meldingen uit

Als je je telefoon niet in stille modus wilt zetten, kun je ook push meldingen uitzetten. Terwijl push meldingen bedoeld zijn om ons op de hoogte te houden, zorgen ze er ook voor dat we voortdurend op onze telefoon kijken. Bovendien verhoogt het gevoel van verplichting het stressniveau. Verminder dus de push meldingen van je apps.

4. Verban je smartphone 's nachts

Nog even je Instagram feed checken voor je gaat slapen? Nee, nee. Een snelle check kan gemakkelijk in uren veranderen. De smartphone houdt je niet alleen 's avonds uit je slaap, ook 's morgens grijpen we vaak automatisch naar onze mobiele telefoon. Zet het dus 's avonds uit of zet het zelfs niet op het nachtkastje. Om 's morgens op tijd uit bed te komen, kun je ook een klassieke wekker instellen.

5. Beoefen een leuke hobby

Vaak grijp je naar je mobiel als je je verveelt. Wat kan je daar precies tegen doen? Ga iets leuks doen, zoals een heerlijke boswandeling of start een nieuwe hobby. Wat dacht je bijvoorbeeld van schilderen met nummertjes? Of diamond painting eigen foto waarbij je steentjes gebruikt om een prachtig canvas te creëren.

6. Verwijder de smartphone van de werkplek

En ook op de werkplek heeft de mobiele telefoon geen plaats. Als je thuis werkt, dan moet de smartphone ver genoeg van je werkplek verwijderd zijn. Zo zul je niet gaan uitstellen of afgeleid worden door push meldingen en geluiden. Overigens kun je dit niet alleen op je werk doen, maar ook voor belangrijke taken die je thuis moet doen - bijvoorbeeld het huishouden of studeren voor een examen.

7 Draag een polshorloge

Nog een reden om vaak op je smartphone te kijken: Om te kijken hoe laat het is. Als je daarbij een nieuw bericht ontdekt, loop je vast op je telefoon. Een eenvoudige truc helpt je bij dit probleem: draag gewoon een polshorloge en lees daar de tijd af.

8. Zwart-wit modus

Dit klinkt eerst vreemd, maar het is heel effectief - activeer de zwart-wit stand. Als het scherm niet meer straalt in heldere, rijke kleuren, maar alleen grijstinten vertoont, wordt het voor de gebruiker minder aantrekkelijk en legt men de telefoon vaker opzij. De grijze modus kan ingeschakeld worden in de instellingen van de mobiele telefoon:

iPhone: Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Beeldschermaanpassingen > Kleurfilters inschakelen > Standaard: grijstinten.

Android: Instellingen > Toegankelijkheid > Visuele hulpmiddelen > Grijswaarden inschakelen

9. Vermindering van sociale netwerken

We besteden bijzonder veel tijd aan sociale media. De algoritmes van de platforms zorgen ervoor dat we steeds nieuwe inhoud te zien krijgen - ook als we de bodem van onze feed al bereikt hebben. Als je het aantal sociale netwerken dat je gebruikt vermindert, bespaar je tijd. Kies bijvoorbeeld voor Instagram en verwijder Facebook en Twitter. Als je je sociale netwerken niet helemaal wilt opgeven, kun je ze ook op je PC benaderen, bijvoorbeeld.

10. Stel vaste tijden in voor je smartphone

Het is voor de meeste mensen heel moeilijk om helemaal zonder hun mobiele telefoon te kunnen. Om te voorkomen dat je te veel tijd op je smartphone doorbrengt, kun je specifieke tijden instellen waarop je het nieuws leest, door sociale media scrolt of video's bekijkt. Probeer buiten deze tijden zonder je smartphone te doen en concentreer je op je taken of een leuke vrijetijdsbesteding.

11. Digitale detox

Als je mobiele telefoon verslaving al ver gevorderd is en de vorige tips niet helpen, overweeg dan om een digitale detox te ondergaan. Zet de smartphone uit, berg hem op en gebruik hem idealiter een paar dagen niet. Je kunt deze detox-tijd bijvoorbeeld combineren met een vakantie of een kuurweekend. Daarna zul je het waarschijnlijk gemakkelijker vinden om je mobiele telefoontijd in het dagelijks leven te verminderen.

Veelgestelde vragen

7 tips om minder tijd op je smartphone door te brengen

  1. Schakel de zwart-wit stand in. Klinkt vreemd, maar het is effectief: activeer de grijze modus
  2. Laat je smartphone thuis
  3. Schakel push meldingen uit
  4. Draag een polshorloge
  5. Stel vaste tijden in voor de mobiele telefoon
  6. Verbied mobiele telefoons 's nachts
  7. Digitale detox
De statistieken tonen het resultaat van een enquête over de dagelijkse frequentie van smartphonegebruik in Nederland. Ongeveer 40 procent van de ondervraagden tussen 18 en 24 jaar zei dat ze meer dan 50 keer per dag op hun smartphone keken.

Gratis en een snelle verzending

Altijd gratis verzending voor onze klanten

Winkelwagen